Community Home Community B-Hyve Indoor/Outdoor Timer External Rain Sensor

Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 95 total)
  • Author
    Posts
  • #2555
    BobC
    Participant

    Have a Hunter RainClik installed and does not seem to be producing the correct response. Still running Debug-0010 Firmware. MAC address: 44:67:55:03:02:02 . Secondly, I connected the Hunter up per the open sensor configuration – meaning once the sensor trips, the contacts close. Please see Hunter install guide – https://www.hunterindustries.com/sites/default/files/IC_W_Rainclik_dom.pdf .

    Press and held rain sensor button for 5 secs, system shows SENS OFF, but the Hunter shows that it is tripped to be closed. We just got about 3/4 inch of rain.

    Thanks,

    Bob

    Spread the love!
    #2766
    LowcarbNY
    Participant

    The problem seems to be that connecting a length of open wire to the sensor terminals is sufficient to create a feedback loop and cause the timer to pulsate the watering. Without knowing the circuitry behind the sensor terminals it is difficult to propose the best solution. Using a wireless sensor, as I am, the work around is to add a 0.1 uf cap across the timer sensor terminals. This seems to isolate the 18″ of wires to the rain sensor base. If someone is using a wired sensor with many feet of wire between the timer and the rain gauge, a capacitor may not work. As mentioned, this s a hardware issue and may not be able to be solved with firmware update.

    RCC344, are you using a shielded cable between the the timer and the sensor receiver and is the shielding attached to ground? It might help reduce noise that is being picked up by the wires. for the benefit if others, what RCC344 has done is add a pass-thru filter to to the input of the sensor terminals. His allows noise spikes on the sense wires to effectively pass through the capacitor instead of going through the timer (and changing the state of the timer).

    I am using a Hunter wireless sensor and do not have the issues you encountered.

    Spread the love!
    #2779
    Ryan
    Participant

    @BobC, I’VE UPDATED YOUR FIRMWARE. also IF YOU HELD THE RAIN DELAY BUTTON DOWN AND SENSOR OFF APPEARD THAT MEANS YOU JUST TURNED IF OFF. yOU WILL WANT TO HAVE IT SHOW SENSOR ON SINCE YOU HAVE A SENSOR INSTALLED.

    Spread the love!
    #2790
    Schooner
    Participant

    I have the same problem as others; valves cycle on and off when wireless sensor is calling for postponement. In my case it’s a Rainbird. Ditto with the very low voltage at the sensor terminals. Unfortunately the Rainbird receiver has a fixed pigtail so using shielded wires isn’t a viable option. The pigtail is only about 12″ long, and it still induces noise. Hard to believe the sensing terminals on the timer are so sensitive! Sure would be nice if Orbit published the schematic for the timer (at least the front end of the sensing circuit) so we could ensure that the 0.1 uF capacitor filter is the right solution. Guess I have no choice but to give it a go. I’m not an big electronics guy (electricity yes, electronics no). Does it matter what type of capacitor is used? Is a ceramic disk type ok?

    Spread the love!
    #3459
    Tjh89
    Participant

    Keep getting a message that my watering program is being suspended by a rain sensor no matter if it trying to start at the scheduled time or I try to manually start the program. Problem is I don’t have a sensor on my system! This is frustrating to say the least.

    Spread the love!
    #3472
    DiliMe
    Participant

    Hi,
    I have two separate issues related to rain delays.

    1) I have an Orbit wireless sensor 57071 that works OK. I checked and there is no way to find from the phone app or at least reading the B-Hyve controller display if a rain delay is active from the rain-sensor or not. You just have to check the ON/OFF status of the “Active Sensor” LED from the wireless receiver. The only way to find remotely if a rain delay it was induced in the past by the rain sensor is to check the History for each zone and to find if there is any ” < 1 min ” = this means that the rain sensor was active.
    Question: is any firmware update available that would display the status of the rain sensor?

    2) For one rainy week I have set the wireless sensor OFF and I verified if the Smart Watering is adding any Rain delays? Even though in my area it rained for onw week each day and I have received notifications of Rain Delay based on the forecast 3 times, it looked that the system watered each morning, ignoring the Smart rain delays. I tried with different settings for Smart Watering (ON of OFF) but it made no difference.
    I know for sure that last year the Smart rain delays were functioning OK.
    Am I doing something wrong?

    Thank you!

    Spread the love!
    #3499
    Ryan
    Participant

    Tjh89, you need to turn your rain sensor off at your timer. hold down the rain delay butting while in auto till sensor off appears.


    @DiliMe
    , you could turn on notifications for rain delay and it will tell you when a delay comes on for both the sensor and for smart. However there is now way of differentiating them. For the smart delays you may need to adjust your weather adjustments. Also I could be a firmware issue. If you provide us with your mac address we can update your firmware.

    Spread the love!
    #3502
    DiliMe
    Participant

    Hi Ryan,
    I have all the notifications enabled for b.hyve app on my iPhone and the fact is that I have received on my iPhone 3 times notifications of rain delay based on the weather forecast but the problem is that actually in reality it didn’t applied any delays and it watered the zones even if it rained with just couple of hours ago.
    My MAC address is: 44:67:55:00:0E:3F. Please push the latest firmware to see how is running.

    Thank you!

    Spread the love!
    #3518
    Ryan
    Participant

    DiliMe your firmware is now up to date.

    Spread the love!
    #3569
    DiliMe
    Participant

    Thank you Ryan,
    I have checked but it seems I have the same firmware version (032) that I was having yesterday.
    That means that I was already having the latest firmware?
    Please check my previous posts from yesterday: https://orbitcomm.wpengine.com/topic/firmware-update-2/page/12/#post-3470

    Thank you!

    Spread the love!
    #3571
    Anedwin
    Participant

    hello, could I have the update for rain sensor alerts please?

    my mac address is: 44: 67: 55: 00: E9: 50

    thank you

    Spread the love!
    #3612
    Ryan
    Participant

    @DiliMe, yes 32 is the most up to date version for your timer. You may want to check the weather station that it’s connected to. Also try updating your Wi-Fi settings.


    @Anedwin
    , you timer is already up to date as well. Do you just need to have notifications enabled? If you want to enable smart watering for the device it will set the delays based off the weather, even if none of your zones are using smart watering.

    Spread the love!
    #3618
    Tjh89
    Participant

    Ryan, thank you. That seemed to solve my problem.

    Spread the love!
    #3683
    Ryan
    Participant

    that’s great! just let us know if you need any more help.

    Spread the love!
    #3750
    tripinbillie
    Participant

    Hi,

    I just installed this new timer a few weeks back and see no indication my sensor is acknowledged? The sensor is from Hunter and shows green light currently, but I don’t see anything in the app?

    MAC: 44:67:55:40:56:5A
    Firmware: Debug-0013
    H.W.: WT24-0001

    Spread the love!
Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 95 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
Spread the love!